Wiek: 24 Nr Użytkownika: 438 Dołączył: 09 Maj 2007 Posty: 1922 Skąd: Gdańsk
Status: Offline
Wysłany: 16-02-2009, 17:15
SPEEDWAY EKSTRALIGA
Bardzo ciekawie zapowiada się nowy 2009/10 sezon w Speedway Ekstralidze. W przerwie pomiędzy sezonowej zaszło kilka istotnych zmian na rynku transferowym. Największe "szaleństwo" wydawania pieniędzy zapanowało wśród dwóch beniaminków (Wybrzeże i Polonia). Z pewnością nie chcą odgrywać roli kopciuszki ligi. Wśród zeszłorocznych gigantów nie zaobserwowaliśmy większych roszad. Zacznę od Unibaxu - obecnego mistrza Speedway Ekstraligi. Nie wiem czy Bajerski, Ward i Smolinski to wzmocnienia, patrząc na obecny skład toruńskiej ekipy. Dużo tracą na Holderze, gdyż ten uzdolniony jeszcze jakiś czas temu junior został przekwalifikowany jako senior. Myślę, że niemożliwe jest powtórzenie sukcesu z przed roku. Srebrny medal w 2008/09 roku zdobyła drużyna Uni Leszno. Tutaj trener Czernicki będzie miał do dyspozycji praktycznie identyczny skład do tego z przed roku, na czele z Hampelem, Adamsem, Kasprzakiem czy juniorem Pavlicem. Doszło trzech mało znanych australijczyków, wątpie by byli podporą. Trzecia siła ubiegłego sezonu to ZKŻ Kronopol Zielona Góra. Sytuacja podobna jak w poprzednich ekipach. Zaciśnienie pasa budżetowego. Mają ten sam wyrównany skład, włodarze liczą na przebudzenie się Lindgrena i Iversena. Do tego swoje cenne grosze dorzucić mają liderzy: Dobrucki, Walasek i Pepe Protasiewicz oraz oczywiście obiecujący junior - Zengota. Dochodzimy do wielkiej porażki poprzedniego sezonu - Złomrexu Włókniarz Częstochowa. Drużyna z wielkimi apiracjami, z takimi mocarzami jak mistrz Świata Nicki Pedersen i Greg Hancock na czele, do tego Sebastian Ułamek i Lee Richardsson. Dzisiaj w składzie Lwów nie ma już Ułamka, w jego miejsce zakupiony został ... Sławomir Drabik, czyli ikona częstochowian. Dla mnie to jednak kompletna pomyłka. Zakupiono również obiecującego szwedzkiego juniora - Alexa Edberga, jednak to Teo Woffinden będzie odgrywał pierwsze skrzypce wśród młodziaków. Myślę, że sporą stratą była sprzedaż Sebastiana, nie mniej jednak Włókniarz powalczy o największe laury. Spory ruch transferowy miał miejsce we Wrocławiu. Dla Atlasu poprzedni sezon był komplertnie bez historii, po prostu stracony. Zrobili kilka poważnych zakupów. Do Spartan dołączyli Scotty Nicholls wraz z Wattem i młodym Dennisem Anderssonem. Oczywiście do tego dochodzi stara gwardia na czele z rudym kangurem - Crumpem, Jędrzejakiem czy juniorem Jankowskim. Odeszli: Max, Schlein, Słaboń oraz Węgrzyk. Moim zdaniem Atlas czynnie włączy się do walki o Mistrzostwo, a na pewno o play-offs. Są zdecydowanie mocniejsi niż rok temu. Kolejną drużyną w tabeli jest Caelum Stal Gorzów. Wielka niewiadomo nowego sezonu. Takie nazwiska jak: Gollob, Holta, Karlsson powinny dać wyniki, tym bardziej jak podeprze się nimi: Zagarem, Okoniewskim czy Ruudem! O starszym z braci Gollobów nie wspominam, bo to raczej osłabienie, aniżeli wzmocnienie. Uważam, że Stal w tym roku ostro zamiesza w szpicy tabeli. Mają bardzo mocną, wyrówną paczkę. Dochodzimy do przystanku "beniaminki". Bardzo ciekawe newsy dochodzą z Bydgoszczy i Gdańska. Najpierw Bydzia... Zenek Plech chciał szwedów, więc ich dostał. Trzon ekipy to Skandynawia! Począwszy od bohatera Bydgoszczy - Andreasa Jonssona, przez rewelacje I ligi - Lindbeacka, a skończywszy na dwóch Davidssonach. Daniel i Antonio to nowe zakupy Polonii. Do tego dochodzi zakupiony z Gdańska Tomek Chrzanowski. W składzie są jeszcze bardzo ciekawe postaci: rewelacyjny junior - Emil Sajfitudinov, Krzysiek Buczkowski czy Marcin Jędrzejewski. Ciekawe, ciekawe zestawienie, aczkolwiek i tak moim skromnym zdaniem to moja żużlowa miłość zrobiła najlepsze transfery tej przerwy! Co mi tam, będę stronniczy w moich szacowaniach. GKS Wybrzeże Gdańsk po wyeliminowaniu Stali Rzeszów w barażach o ekstraligę ponownie wśród elity! Szczerzę? Myślalem, że ten "wielki" Lotos ponownie "sypnie ogromną" kasą na transfery! Tym razem nie pomyliłem się! Z zespołem pożegnali się Bjarne Pedersen, Tomek Chrzanowski, Andriey Karpov, Charlie Gjedde i kilku juniorów. A sponsorzy wyłożyli masę gotówki by przebudować praktycznie kompletnie zespół. Począwszy od szukania lidera, którym został niesforny Hans Andersen! Wraz z nim do zespołu dołączyli: Kenneth Bjerre, Joonas Kylmaekorpi, Martin Vaculik, Adam Skórnicki,Tomasz Piszcz i mało znany niemiecki junior Sonke Petersen. Sawina do dyspozycji ma również starą paczkę: Zetterstroema, Gafurova, Kronera, Forsberga, Kobrina czy Sperza. Coach Wybrzeża jest bardzo zadowolony, choć nadal Lotos rozgląda się za Chrisem Harrisem.
Bardzo trudno wskazać faworyta ligi, a z niemożliością graniczy oszacowanie nowego Mistrza Polski! Składy drużyn znacząco się wyrównały, tym samym rzadkością powinny być wyniki 60-30. Nie ma już takich outsiderów jak Unia Tarnów... Myślę, ze w tym roku sporo namiesza Stal Gorzów, a czarnym koniem może być Wybrzeże Gdańsk.
_________________ Veni Vidi Vici Dumni po zwycięstwie, Wierni po porażce
WybrzeżeGdańsk
Wysłany: 17-02-2009, 11:50
I LIGA
Na zapleczu Ekstraligi zapowiada się równie ciekawa walka... walka trzech niepodważalnych pretendentów do awansu. Ja jednak mam jednego faworyta i chyba inaczej być nie może. Spadkowicz Unia Tarnów! Widać, że włodarzom zależy na jak najszybszym powrocie do elity. Jak na I ligę mają dream team i będzie niespodzianką jeśli nie wygrają tej ligi. Świderski, Ułamek, Bjarne Pedersen i Monberg - to nowe nabytki Jaskółek. W zespole oczywiście jest wierny Janusz Kołodziej, ale równiez Ljung, Doolan czy Hougaard - więc ludzie, którzy dość dramatycznie przyjmowali wysokie porażki z poprzedniego sezonu. Szczególny szacunek należy się Kołodziejowi, który jest póki co na dobre i na złe z Unią! Z zespołu odeszli braci Rempałowie, Ales Dryml, Drabik i Klecha. Moim zdaniem taka paczka wręcz musi wygrać I ligę! Drugim spadkowiczem jest Stal Rzeszów. Stal była jedną z najaktywniejszych drużyn na rynku transferowych! Sporo zawodników po spadku poodchodziło, ale sporo i przyszło. Odszedł cały kręgosłup rzeszowian, począwszy od liderów: Nichollsa, Zagara i Bjerre po Povaznhny i Watta, skończywszy na młodym Vaculiku. Trzeba było wymienić praktycznie całą gwardię, a do Rzeszowa trafili: Max, Gjedde, Kuciapa, Miesiąc, Roynon, Szyszka oraz bracia Drymlowie. Na pewno wiele zależeć będzie od dyspozycji obcokrajowców, jeśli zaprzyjaźnią się z torem w Rzeszowie - mogą nawiązać walkę z Unią. Trzecią siłą myślę, że będzie Intar Ostrów. Już w zeszłym sezonie byli blisko baraży, ostatecznie musieli uznać wyższość Lotosu Gdańsk. W Intarze również zaobserwowaliśmy bardzo dużo zmian! Działacze pożegnali swoich obcokrajowców (oprócz bombera Harrisa). W nowym sezonie w barwach Ostrowian nie zobaczymy Drymla, Kylmaekorpi czy Ruuda. Z kolei zakupieni zostali m.in. Loram, Stead, Ząbik, McGowan czy Gunnestad. Myślę jednak, że odeszli lepsi zawodnicy aniżeli doszli, ale to się okaże. Pamiętajmy o takich jeźdźcach jak Harris, King, Korneliussen, Nermark czy w końcu przeklasyfikowany na seniora - Adrian Gomólski. Mają bardzo mocną paczkę i jestem przekonany, że będą walczyć o awans. Zespół PSŻ Poznań... Myślę, że to będzie sezon bez historii dla poznaniaków. Nie mają żadnych szans by powąchąć chociażby baraże. Odszedł lider i IMP - Adam Skóra Skórnicki. A o sile decydować będą... Hlib, Kościuch, Pytel, Trojanowski, Suchecki, Kłopot czy Łukasz Jankowski, jak dla mnie skład równy, ale bardzo przeciętny. Doszliśmy do jedynego zagranicznego reprezentanta I ligi - Lokomotiv Daugavpils. Łotysze stawiają głównie na reprezentantów o rosyjskich korzeniach. Tutaj specjalnie dużych zmian nie ma, prócz tego, iż poodchodzili polacy (Miesiąc, Piszcz i Świst) oraz Darkin. Skład zasilili Povazhny i Hafenbrock. Prym w Lokomotivie powinni ponownie wieść bracia Lagutowie czy młodocian Bogdanov. Mocni z pewnością będą na torze w Daugavpilsie i tutaj zdobędą większość oczek. Ja jednak nie wiązałbym z łotyszami większych nadziei, myślę, ze uplasują się w środkowej części tabeli. Kolejnym zespołem jest RKM Rybnik. Niezła drużyna w zeszłym sezonie. Bardzo mocni u siebie, ale wówczas ich barwy reprezentowali: Lindbaeck, Świderski czy Kuciapa. Dzisiaj owych dżentelmenów już nie ma i ciężko myśleć optymistycznie w Rybniku. Trudno by Jamroży, Kling czy Marcin Rempała godnie ich zastąpili. Sądzę, że ten sezon będzie stracony i Rybnik będzie walczył o utrzymanie. Dość interesujące zmiany zaszły w Grudziądzu. Z GTŻu Grudziądź odeszli m.in. Howe i Smolinski. W zamian za to trener Kempiński zażyczył sobie na swojej liście następujących zawodników: Ferjana, Knappa, Woelberta i Schleina. Udało się pozyskać wymienionych żużlowców. Tym samym ciekawie przedstawia się skład GTŻu przed nowym sezonem. Pamiętajmy o starych zawodnikach (Allen i Klingberg). Moim zdaniem Grudziądz może trochę namieszać, może byc to taki black horse I ligi, ale oczywiście nie do awansu, bo ten już chyba na wstępie został obsadzony, ale poczekajmy. Kolejnym i ostatnim zarazem przystankiem jest Gniezno i tamtejszy Start. Start to beniaminek wśród pierwszoligowców. Pytanie na co stać ten zespół w wyższej lidze? Uważam, że powalczą bezpośrednio z Lokomotivem czy Rybnikiem. Raczej nie będą się specjalnie wychylać. Z pewnością utrzymanie by ich zadowoliło w 100%. Do największych zmian w ekipie Kowalika trzeba zaliczyć dojście Krzyśków: Jabłońskiego i Słabonia, Mariusza Puszakowskiego, Doyle czy Risagera. Odeszło sporo zawodników, ale bardzo przeciętnych, więc nie warto o tym pisać. Do dyspozycji Kowalik będzie miał jeszcze nieźle jeżdżącego w ubiegłym sezonie w II lidze duńczyka Vissinga, młodszego z braci Jabłońskich oraz Dawida Cieślewicza, dodatkowo niezłego juniora Linusa Ekloefa. Nie wróżę jakiejś kolorowej przyszłości tej ekipie, jednak sądzę, że spokojnie powinni utrzymać się w nowym sezonie w I lidze.
Reasumując, są trzy drużyny, które zapewne w każdym meczu będą rozbijały po kolei swoich rywali. Unia i Stal chcą jak najszybciej powrócić do Speedway Ekstraligi, z kolei Intar co roku puka do drzwi najlepszych, w tym sezonie nie będzie inaczej! Patrząc na składy, wydaje się, że najsłabiej prezentują się ekipy z Rybnika, Poznania i Daugavpilsu i to one powinny walczyć o utrzymanie. Jak będzie? Zobaczymy już niebawem w praktyce!
WybrzeżeGdańsk
Nr Użytkownika: 206 Dołączył: 16 Kwi 2007 Posty: 335
Wysłany: 29-03-2009, 13:54
Dzis KA w Bydgoszczy inauguruje sezon zuzlowy na caly turniej mam dwa typy ktore
zagralem , pierwszy z nich to Emil win 4,50 Sportingbet 6/10 i drugi moim zdaniem perelka Protasiewicz - Chrzanowski po kursie 2,0 na Chrzana 9/10
Powodzenia , sorry ze tak krotko ale czasu brak zawody zaczynaja sie o 16.
Wysłany: 05-04-2009, 11:17
Start Gniezno - ROW Rybnik
Start @1.50 8/10 tobet
Start -4.5 @1.85 5/10 tobet
Do beniaminka przyjeżdza ekipa z Rybnika. Start to ekipa, która powinna spokojnie utrzymać się w tym sezonie. Mają wyrównany skład na czele z braćmi Jabłońskimi, którzy ten tor znają na wylot. Jest wiele słabszych ekipa w tym sezonie w I lidze, jednak istotne by przede wszystkim wygrywać u siebie! Start pojedzie dzisiaj składem: Słaboń, bracia Jabłońscy, Puszakowski, Kacper Gomólski, Sitera oraz Risanger. Tych zawodników spokojnie stać dzisiaj na przebicie lini 50 oczek. Przy taśmie walczyć będą z przeciętniakami: Węgrzykiem, Klingiem, M.Rempałą, Gizzatulinem, Jamrożym i Mitko. Mój typ: 52:38.
WybrzeżeGdańsk
Ostatnio zmieniony przez majkello 05-04-2009, 22:13, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 05-04-2009, 13:32
Adam Skórnicki - Chris Holder
Holder -2.5 @1.80 tobet 5/10
Są plusy i minusy tego betu, ja jednak widzę więcej superlatyw. W Gdańsku mecz będzie zapewne na styku, jako że jestem z wiernym fanem GKSu - stawiam 47:43 dla Wybrzeża. Jednak szczerzę wątpię, że wielką rolę odegra obecny indywidualny mistrz polski - Adam Skórnicki. Nadal uważam, że to jest zawodnik przystosowany do jazdy w I lidze i chyba ciężko mu będzie walczyć o wysokie wyniki z zawodnikami z najwyższej pułki. Skóra trenował na gdańskim torze ... i niestety był bardzo wolny. Na sparingach również bez rewelacji. Tak więc uważam, że 6-7 punktów to będzie max zdobyczy polaka. Holder z kolei to kapitalny zawodnik, przekwalifikowany w tym roku na seniora. Pierwszy raz w Gdańsku co jest minusem, jednak jest szybki i stać go dzisiaj na 10 oczek.
WybrzeżeGdańsk
Ostatnio zmieniony przez majkello 05-04-2009, 22:13, w całości zmieniany 1 raz
Zrobili na początku istną promocje. Częstochowa dziś bez swoich głównych asów , Herbiego oraz Nickiego. Wiec nie oszukujmy się ... nie mają szans , a Hc do pokrycia bez problemu
Według mnie Hc dali za duże i trzeba korzystać, mecz będzie na styku według mnie.Sparta wzocniona i jeżeli Watt pojedzie tak jak w Angli można księgować
_________________ Santoro Sparta Wrocław
Ostatnio zmieniony przez buldog 06-04-2009, 09:04, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 07-04-2009, 15:33
A.Skórnicki - T.Jędrzejak @2.05 SB 6/10
Niespecjalnie wiem czym kierował się analityk SB podając takie kursy. Może tym, że Skóra jest indywiduwalnym mistrzem naszego kraju? A może faktem, iż jest zawodnikiem gdańskiego Wybrzeża i ma handicap w postaci znajomości toru? Skóra słabo jeszcze zna ten tor to raz, dwa i przede wszystkim dwa... kompletnie nie ma szybkości. Jego sprzęt woła o pomste do nieba, nie ma żadnych szans by dzisiaj walczył z czołówka, noo chyba, że mu Andersen motor pożyczy... Pierwszy mecz i pierwszy klops... 1 punkt w dwóch startach, żenujące! Co innego Tomek Jędrzejak. Bardzo stabilny zawodnik, od dłuższego czasu nie schodzący poniżej pewnego poziomu. W mecz wyjazdowym z bydgoską Polonią nastukał 9 oczek w 5 startach, wynik niezły. Dzisiaj Skóra nie będzie liczył się w rywalizacji.
WybrzeżeGdańsk
Wysłany: 13-04-2009, 11:19
GTŻ Grudziądź - Start Gniezno
GTŻ -7.5 @1.85 tobet 4/10
Klub z północnej Polski jest bardzo zawiedziony ostatnim (jakby nie było) pogromem na Łotwie. Przegrali bowiem w Daugavpilsie aż 18 punktami! Z pewnością wiele osób stawiało na łotyszy, ale nikt nie spodziewał się, aż tak sporych rozmiarów zwycięstwa. GTŻ przed tym sezonem zbudował naprawdę ciekawy skład. Począwszy od liderów zagranicznych: Ferjana, Schleina i Allena - to od nich zależy w większości przypadków zwycięstwo. Zapewne nie cała trójka pojedzie tak jak by tego chciał trener, ja osobiście uważam, że dzisiaj wspólnymi siłami ta trójka może zdobyć nawet około 33-34 punktów. Boję się trochę o Allena, Oli słabo pojechał na Łotwie, ostatnio odnotował wypadek, więc trochę niewiadomą jest jego dzisiejszy sukces, ja jednak wierzę, że pokaże na co go stać. Do tego wiele powinien przywieść dzisiaj Kamil Brzozowski, a swoje kilka groszy na pewno dorzucą Knapp i junior Woelbert. Myślę, że Ci właśnie zawodnicy powinni ugryźć dzisiaj około 50-51 punktów. Z kolei goście, również w I kolejce przeżyli mały bądź większy szok - ulegając na inaugracje Rybnikowi 44:46 na własnym torze. Pytanie kto będzie dzisiaj równorzędnym rywalem dla liderów gospodarzy? Z pewnością Krzysiek Jabłoński i Krzysiek Słaboń. Oni we dwóch powinni pociągnąć ten wózek, pytanie kto ich wspomoze? Młody Jabol? Być może tak, ale z tego co zaobesrwowaliśmy w Gnieźnie chłopak nie ma sprzętu. Do zespołu Kowalika być może dołączy dzisiaj Peter Ljung, pytanie tylko ile jest w stanie zrobić punktów? To jest ogromna niewiadoma, podobnie jak jego występ. Pozostali: Puszakowski, Risager, Sitera to porażka. Jeśli Grudziądz przygotuje twardy tor pod siebie nie będzie miał problemów. Mój typ: 51-39.
WybrzeżeGdańsk
Wysłany: 13-04-2009, 12:50
Stal Gorzów - Polonia Bydgoszcz
Stal -8 bet365 6/10 @1.90
Gospodarze po ostatniej klęsce w Lesznie chcą jak najszybciej odbudować swoje morale, tym bardziej, że drużyna ma potencjał i stać ich na walkę o mistrzostwo. Goście mieli spore problemy w I kolejce u siebie z Wrockiem, wyjazd na tak ciężki teren jakim jest Gorzów z pewnością łatwiejszym zadaniem nie będzie. Dzisiaj liczę na świetną postawę Tomka Golloba, który fatalnie zaczął sezon w Lesznie, dzisiaj jeśli odpowiednio dopasuje silniki powinien spokojnie zdobyć koło 11-12 oczek. Pozostali koledzy Golloba powinni spokojnie wyrobić swoją normę i w sumie dobić do 53-54 punktów. Teoretycznie zespół gości jest wyrównany, ale... na dobrą sprawę Jonsson i Emil dzisiaj powalczą, oni w dwójkę zdecydowanie odstają poziomem od reszty składu. Chrzanek i Buczek dzisiaj sobie nie popunktują, słabo spisują się na wyjazdach, więc dzisiaj przeciwko takiej konkurencji napewno za dużo nie zarobią. Jonas i Linbeack to też spora niewiadoma... Rozmiary zwycięstwa moim zdaniem w dużej mierze zależeć będą od postawy Andreasa i Emila. Sajfitudnov jeśli się podpali będzie bardzo kiepsko dla Bydzi. Mój typ: 54-36.
WybrzeżeGdańsk
Wysłany: 13-04-2009, 13:41
I ostatni typ z SE:
Atlas Wrocław - Lotos Gdańsk
Atlas -16 @1.80 bet365 5/10
Mecz przyjaźni na stadionie olimpijskim we Wrocławiu. Oba zespoły przegrały swoje pierwsze mecze, dlatego też można powiedzieć, że zwycięzca takiego spotkania zabiera sporą pulę. Na co stać dzisiaj pomorzan? Z przykrością muszę to stwierdzić, ale na niewiele niestety. Drużyna, w którą głęboko wierzę będzie musiała dzisiaj przełknąć gorycz porażki, z jednego podstawowego powodu - składu. Wrocek dysponuje o wiele równiejszym składem, na czele z liderem Crumpem. Do tego bardzo równy środek: Jędrzejak, Watt, Jeleniewski i Nicholls oraz bardzo dobrzy juniorzy Jankowski - Barker. Wspólnymi siłami, dołączając do tego korzyści toru są wstanie nastukać na tablicy wyników ponad 55 punktów. Wybrzeże ma jeden mocny punkt w postaci Hansa, który zna ten tor i powinien dzisiaj w 6 startach nadrobić trochę. Reszta... Zorro + Bjerre powalczą, ale wątpie by coś ugrali. Skóra, Kroner to kompletna porażka, zawodnicy nienadający się na ekstraligowy poziom. Nie mają sprzętu. I na końcu zostaje Vaculik. Niezły występ z Apatorem, ale czy zdziała coś na wyjeździe, nie wiem... Niestety ciężko się to pisze, ale Sparta powinna dzisiaj wygrać ponad 20 punktami. Ja stawiam 56:34.
WybrzeżeGdańsk
Wysłany: 19-04-2009, 09:54
Dubel z I Ligi:
Start Gniezno - Intar Ostrów @1.25
ROW Rybnik - Unia Tarnów @1.20
AKO: 1.50 8/10 tobet
Intar Ostrów to obok Unii i Stali główny faworyt do awansu, chociaż w moim przekonaniu Unia jest poza zasięgiem i spokojnie awansuje do extraligi. Start to wielki zawód tych dwóch kolejek. O ile szans nie mieli w Grudziądzu, to w I kolejce sprawili spory zawód swoim kibicom przegrywając u siebie z Rybnikiem. Cały czas trener Kowalik eksperymentuje ze składem. Dzisiaj pojadą nowym ustawieniem, najprawdopobniej wyglądającym następująco: D.Cieślewicz, A.Sturomski, K.Jabłoński, M.Jabłoński, K.Słaboń, K.Gomólski. Jedynie Słaboń i starszy Jabol mogą coś ugrać, reszta to totalna porażka. Goście z liderami Ząbikiem, Miśkowiakiem i Harrisem powinni spokojnie objechać gospodarzy. Mój typ: 38-52.
Odnośnie drugiego spotkania, z pewnością ciekawszego. Rewelacja po dwóch kolejkach - ROW Rybnik podejmie na własnym torze najsilniejszą ekipę I ligi. Do Rybnika ponownie przyjedzie najsilniejszy skład Jaskółek. Kołodziej, Ułamek, B.Pedersen i Świderski... nic dodać, nic ująć. Rewelacyjnie spisując się lider gospodarzy - Mariusz Węgrzyk nie będzie miał nic do powiedzenia. Unia ma skład ekstraligowy i żadna siła ich nie zatrzyma. Mój typ: 35-55.
WybrzeżeGdańsk
Wysłany: 19-04-2009, 15:52
Leigh Adams UNDER 13.5 @1.75 5/10 tobet
Zdaję sobie sprawę z faktu, iż kangur zna tor w lesznie na wylot, zna każdą dziurę i wyrwę. Jednak linia 13.5 jest bardzo wysoka i nie można pozwolić sobie przy takiej lini na defekt np. Musi zdobyć 14 punktów, czyli w zasadzie wygrać 4 z 5 biegów. Jedzie w parze ze Shieldsem, więc doświadczony Leigh zapewne będzie puszczał do przodu partnera. Poza tym zielonogórzanie to bardzo wyrównana ekipa (Lindgren, Iversen, Protasiewicz, Dobrucki, Walasek), więc nie będzie wcale tak łatwo wygrywać dzisiaj Adamsowi. Myślę, ze Leigh zrobi dzisiaj 12 oczek (3,3,2,2,2).
WybrzeżeGdańsk
Wysłany: 10-05-2009, 11:09
PSŻ Poznań - Stal Rzeszów
Stal +5.5 @2.00 5/10 tobet
Stal @3.00 2/10 tobet
Marma Hadykówka Rzeszów
1. Lukas Dryml
2. Cameron Woodward
3. Maciej Kuciapa
4. Charlie Gjedde
5. Mikael Max
6. Dawid Lampart
PSŻ Milion Team Poznań
9. Łukasz Jankowski
10. Zbigniew Suchecki
11. Norbert Kościuch
12. Mateusz Szczepaniak
13. Rafał Trojanowski
14. Adam Kajoch
Moim zdaniem kursy grubo przesadzone. Wporządku, Poznań nieźle spisuje się u siebie, tyle, że takie stwierdzenie padło po wysokiej wygranej z łotyszamy z Daugavpils, którzy kompletnie sobie nie radzą poza swoim betonem. Poznaniacy muszą wygrywać u siebi jeśli chcą zostać w I lidze, ale bez przesady - Stal to zespół z aspiracjami na ekstraligę. Jedna ekipa z trójki już wypadła, wydawało się, że Intar będzie w czołówce po 4 kolejkach, tymczasem to wielki suprise. Wiele zależeć będzie od trio: Trojanowski, Kościuch, Jankowski. Wręcz muszą pojechać na wysokim poziomie, a jeśli lider Trojanowski zawali to będzie spokojna wygrana gości. Goście o wiele bardziej doświadczeni. O Gjedde jestem spokojny, mam nadzieję, że dzisiaj przebudzą się Max, Kuciapa i Dryml i w końcu pojadą na wysokim poziomie. Liczę również na niezły występ juniora Lamparta i nowego Woodwarda. Mecz zapewne będzie wyrównany. Mój typ: 43-47.
WybrzeżeGdańsk
Wysłany: 10-05-2009, 11:17
Unia Tarnów - Intar Ostrów
Unia -16.5 @1.65 9/10 tobet
Wszystko wskazuje na to, że mecz skończy się grubym pogromem gości. Trochę jak walka Dawida z Goliatem... Wystarczy tylko przytoczyć nazwiska gospodarzy:
9. Janusz Kołodziej
10. Jesper Monberg
11 Piotr Świderski
12. Bjarne Pedersen
13. Sebastian Ułamek
14. Szymon Kiełbasa
Śmiem twierdzić, że ten zespół dzisiaj spokojnie przebije granicę 60 oczek. Z kolei goście bez słabo dysponowanego Harrisa będą chcieli zachować pozory, bo meczu już chyba jest wygrany, jednak kim tutaj walczyć?
1. Robert Miśkowiak
2. Karol Ząbik
3. Adrian Gomólski
4. Karol Sroka
5. Daniel Nermark
6. Patryk Pawlaszczyk
Miśkowiak? Beznadzieja, jeśli dzisiaj zrobi 5 punktów będzie dobrze. To samo tyczy się Ząbika, który jest kompletnie bez formy. Gomólski to trochę z dużej chmury mały deszcz. Zapowiadał się świetnie, ale coś mu nie idzie w tym sezonie. Sroka? ... To tyle na ten temat. Jedynie powalczy moim zdaniem Nermark, który jest obecnie w niezłej formie. Reasumując... szykuje się gruby wynik dla Uni.
WybrzeżeGdańsk