Wiek: 22 Nr Użytkownika: 438 Dołączył: 09 Maj 2007 Posty: 1940 Skąd: Gdańsk
Status: Offline
Wysłany: 30-06-2009, 15:06
Travis McGowan - Simon Gustafsson
McGowan +0.5 @1.70 tobet 6/10
Coś bardzo niedobrego dzieje się z wielkim talentem Trzech Koron. Po powrocie po kontuzji jakoś nie może się odnaleźć. Wczoraj myślałem, że odbuduje tę formę, jednak w Anglii wypadł fatalnie. W Szwecji również słabo, po powrocie wystartował dwukrotnie i zdobył w tych dwóch meczach odpowiednio punktów: 3 (dom) i 5 (wyjazd). Dodatkowo Simon startuje w Indianernie obok równie zdolnego młodziaka - Leona Madsena, który ostatnio gra pierwszy skrzypce wśród rezerwowych. Dzisiaj myślę, że obaj będą równo punktowali, max po 5 pkt. Odnośnie anglika... Pomyliłem się w mojej ocenie. Dwa mecze w barwach Rospiggarny w tym sezonie. Myślałem, że sobie nie poradzi w Skandynawii, a jednak świetnie punktował, najpierw 11 punktów u siebie, więc czuje ten tor, a tydzień później 7 na wyjeździe, więc niezły wynik. Myślę, że większe doświadczenie i spasowanie się z torem przyniesie większą liczbę oczek na końcie Travisa aniżeli Simona.
_________________ Veni Vidi Vici Dumni po zwycięstwie, Wierni po porażce
WybrzeżeGdańsk
Wysłany: 30-06-2009, 15:40
Piotr Świderski - Rafał Dobrucki
Świder +1 @1.75 tobet 4/10
Obaj dość chimeryczni w Elitenserien, często przeplatając świetne występy ze słabszymi. Takie jednak wahania częściej mniewa bardziej doświadczony z Polaków. Oboje pojadą dzisiaj z odpowiedzialnej 5 i 13, więc rozpoczną od bezpośredniej rywalizacji, a ogólnie dzisiaj spotkają się przynajmniej 2 razy i być może w biegu nominowanym. Pierwsze biegi oczywiście rozpoczną z juniorami/rezerwowymi. Także będą kluczowe starty bezpośrednie! A tutaj lepiej spasowany sprzęt i znajomość toru przemawiają za Piotrkiem. Dodatkowo do zdobywania punktów zdecydowanie rywali trudniejszych ma Dobrucki, m.in. Pedersen, Holder czy Ruud. Mam nadzieję, że dzisiaj o punkty dla Piraterny zadbają Davidsson i Linbeack!
WybrzeżeGdańsk
Wysłany: 30-06-2009, 15:55
Janusz Kołodziej - Jesper B. Monberg
Monberg +3 @2 4/10 bet365
Jak dla mnie to spore promo, jednak gram asekuracyjnie. Szczerze powiedziawszy spoedziwałem się takiej pary, ale Ułamek - Monberg. Sebastian o wiele lepiej radzi sobie na szwedzkich owalach aniżeli Janusz. Obaj pojadą dzisiaj w parze i uważam, że właśnie Seba będzie dowoził kluczowe punkty. Obok Monberga pojedzie lider Indianerny - Pepe. Także bardzo ciekawe pary. Janusz słabo raczej w Szwecji i dzisiaj nie daję mu więcej punktów aniżeli 8 oczek, a przy takim wyniku, hc na Monberga spokojnie powinno zostać pokryte. Jesper początku miał żenujące, fatalne starty. Jednak nastąpił ogromny przełom, przeogromny i stał się jednym z kluczowych jeźdzców Indianerny! Spore hc, więc duńczyk nie powinien mieć problemów by je pokryć. Moim zdaniem Janusze dowiezie dzisiaj do mety wspomniane 8 punktów, natomiast Jesper około 7.
WybrzeżeGdańsk
Nr Użytkownika: 46 Dołączył: 05 Kwi 2007 Posty: 1551
Wysłany: 07-07-2009, 12:23
Peter Karlsson under 6.5 1.95 totomix
40letni okularnik ze Szwecji ostatnio forma nie blyszczy, lubie tego zuzlowca to kawal historii wiele super meczow ale najlepsze lata ma za soba. Dlaczego under? Ostatnio zdobyl tylko 4 oczka, dzis Dacarna ma cholernie ciezki wyjazd z Piraterna, który uwazam, że przegrają i strasznie ciezki rozklad biegow:
Emil Sajfutdinov
Fredrik Lindgren
Antonio Lindbaeck
Peter Karlsson
Jak tu zrobi 1 oczko to bedzie niezle chyba ze wyjda na 5:1 goscie...
Peter Karlsson
Jonas Davidsson
Fredrik Lindgren
Rafał Dobrucki
Znow ciezko, Rafi i Jonas na własnym torze bardzo mocni
Robert Kościecha
Peter Karlsson
Rafał Dobrucki
Ludvig Lindgren
jedyny bieg gdzie teoretycznie powinien zrobic 2 pkt chociaz Kosciechy nie mozna lekcewazyc, minelo juz troche czasu od kontuzji i smierci ojca a Robert potrafi zrobic nawet 10 w elit
Andreas Jonsson
Rafał Dobrucki
Peter Karlsson
Emil Sajfutdinov
max 1 punkt chyba ze wygraja parowo ale to mozna do kazdego biegu tak napisac bo wszystko jest mozliwe, jesli robimy analize jakies zalozenie trzeba jednak ustalic
wersja pesymistyczna: 1,1-2,1,2-3 = 6-7
wersja optymistyczna: 0,1,1,1-2 = 3-4
Ale trzeba wziac pod uwage ostatni wystep gdzie bylo 4 a rywal slabszy, to jest mecz wyajzdowy, trudni rywale praktycznie w kazdym biegu, wcale nie udzial pewny w nominowanym bo raczej pojedzie AJ, Andersen, Lindgren lub Schlein bo Rory ma dwa razy Balinskiego i Linusa co moze mu dac wieksza liczbe oczek niz Peterowi.
Wysłany: 07-07-2009, 16:08
Piraterna - Dackarna @1.83 bet365 5/10
Sly świetnie ujął level zdania przyjezdnych. Gwiazdeczki z Malilli przyjeżdżają do Piratów z Motali, którzy póki co trzymają ogon stawki, jednak są piekielnie mocni w szczególności na własnym owalu. Jeśli tylko doskonale spasują sprzęt to goście sobie nie pojeżdzą dzisiaj. Gospodarze w zasadzie najmocniejszym składzie. Do zestawienia powraca Emil Sajfutidinov - to spora podpora. Warto zauważyć ustawienie gospodarzy. Mają dwie bardzo silne pary, Dobrucki - Davidsson oraz Emil - Lindbeack. Skład uzupełniają polacy - Kościecha jako rezerwa i pod piątką Baliński. Obaj całkiem dobrze spisują się w Szwecji. Kostek spokojnie powinien sobie poradzić w dwóch biegach "rezerw" z dwójką Ludwig Lindgren - Klindt. Goście to spore zaskoczenie - mają niesamowicie wyrównany skład, a jednak często męczą się niemiłosiernie. Myślę, że swoje zrobi Andersen i Jonsson. Lindren, choć w wybornej formie, to mam wrażenie, że dzisiaj nie przekroczy 10 punktów, niespecjalnie spisuje się na wyjazdach. Podobnie Karlsson i Schlein, ta dwójka powinna być najsłabsza. Moim zdaniem gwiazdeczki dzisiaj przegrają w granicach 8-10 punktów. To może być podobny mecz do tego z Lejonen, a w składzie wówczas Nicki, Adams, Holder.
WybrzeżeGdańsk
Wysłany: 07-07-2009, 16:27
Robert Kościecha -1.5 v Nicolai Klindt @1.50 6/10 tobet
Bardzo ważny występ Kostka dzisiaj, dużo będzie zależało od jego dyspozycji! Robert w tym roku na owalu Piratów ścigał się zaledwie dwa razy, przed kontuzją zdobył tutaj 7 punktów, natomiast zaraz po powrocie nie zaliczył występu do udanych, zdobył zaledwie 1 oczko (w 3 startach, w tym raz taśma). Ostatni mecz pokazał jednak, że Kostek lubi Szwecję, na wyjeździe "podliczył" 7 punktów! Stawiam, że dzisiaj będzie podobnie. Szczególnie ważne będą bezpośrednie starty Kostka z Nico, a spotkają się przynajmnej 2-3 razy. Liczę również, na to, że młodszy z braci Lindgrenów będzie w lepszej dyspozycji od Klindta i będzie go zmieniał. Nico dotychczas w tym wirze rotacyjnym Dackarny pojechał raz w meczu wyjazdowym i zdobył w nim 2 punkty. Dzisiaj mam nadzieję, że doświadczenie weźmie górę, dodatkowo lepsze spasowanie sprzętu i znajomość toru!
WybrzeżeGdańsk
Wysłany: 07-07-2009, 16:49
J.Kołodziej - S.Nicholls @1.72 unibet 4/10
Moim skromnym zdaniem Rospiggarne czeka dzisia bardzo ciężkie zadanie. Brak Seby Ułamka może dać sie mocno we znaki. Dlatego też wiele będzie zależało od dyspozycji Janka, który dzisiaj pojedzie w parze z "Travoltą". To on jest prowadzącym parę i to ona ma być jednym obok Hancocka i Sullivana liderem drużyny. Kołodziej miał fatalny początek w Elitenserien, jednak z czasem czuł się coraz pewniej na szwedzkich owalach, naturalnie przyszły dobre wyniki. Rospiggarnie niezbędne są punkty, a gdzie o lepszą sytuację jak wygrana ze słabą Vargarną? Myślę, że Janek może poradzić sobie z każdym dzisiejszym rywalem, największe problemy może mieć z Shieldsem i Miedzińskim. Ostatnie dwa wyniki Kołodzieja na własnym torze to 8 i 11. Ta ósemka to trochę wypadek przy pracy całej drużyny. Nicholls z kolei to cień zawodnika w tym roku. Startuje beznadziejnie... choć ostatni wynik na wyjeździe napawa optymizmem, to ja specjalnie w to nie wierzę, wierzę za to w powrót do rutyny, czyli punktacji w granicach 5-6 oczek. Jedzie w parze ze Sqórą. Ostatni wynik dość imponujący - 10 punktów, jednak dwa wcześneijsze mecze wyjazdowe to totalna słabizna - 5 i 3 oczka. Dzisiaj tor, spasowanie i forma zdecydowanei przemawiają za polakiem, i też tak będzie! Mój typ 10 oczek Kołodzieja i 6 punktów Scottiego.
WybrzeżeGdańsk
Wysłany: 08-07-2009, 14:49
Tai Woffinden - Kevin Doolan
Tai @1.30 7/10 unibet
Dzisiaj w Noerkoepping rozegrany zostanie zaległy mecz w ramach 6 kolejki szwedzkiej Elitenserien, pomiędzy Vargarną i Vastervik. Ważny mecz dla obu drużyn, gospodarze to trzecia siła od końca, zaś goście trzecia, lecz licząc od szczytu tabeli. Bardzo ważny będzie dzisiaj występ rezerw, gdyż moim skromnym zdaniem wynik opiewać będzie w granicy remisu, ciężko wytypować faworyta, choć patrząc na wczorajszą formę gospodarzy plus atut własnego toru... Dla mnie najistotniejszy będzie występ anglika, który poczyna sobie na szwedzkiej ziemii bardzo przyzwoicie. Tai początek miał kiepski, jednak widać, że z meczu na mecz znacznie lepiej dopasowywał sprzęt. I tak mecz z Lejonen u siebie był małym przełomem, zdobył 12 punktów! Następnie 5 punktów na wyjeździe i wczoraj z Rospiggarną zrobił 2,2,2,2 - czyli bardzo przyzwoicie. Dzisiaj pojedzie w parze rezerwowych z Nilssonem, jednak to od anglika wymaga się punktów. Dlatego też sądzę, że Woffinden dzisiaj w 5 startach zrobi około 8 punktów. Odnośnie jego rywala h2h Doolana. Kevin pozytywnie zaskoczył również z Lejonen, jednak na własnym torze, wówczas zdobył 8 punktów. Ogólnie sporadycznie pojawia się w zespole Vastervik. Myślę, że nie poradzi sobie z torem w Noerkoepping i dzisiaj zakończy swoją zdobycz na 3-4 punktach.
WybrzeżeGdańsk
Wysłany: 28-07-2009, 15:25
Adrian Miedziński OVER 8 @2.10 bet365 4/10
Adrian ma fantastyczny sezon. W Szwecji został jednym z liderów drużyny z Vargarny. Dzisiaj jego drużynę czeka arcyciężkie zadanie, gdyż pojadą w Malili z liderem rozgrywek i główynm pretendentem do tytułu. W zasadzie od pierwszego biegu są skazani na porażkę, jednak broni nie złożą. Adrian pojedzie dzisiaj w pierwszej lini z anglikiem Dannym Kingiem, także brytyjczyk nie powinien "kraść" punktów Miedzińskiemu. Z moich obliczeń wyszło następująco (zapewne Miedziu pojedzie dzisiaj 6 razy), iż w 4 pierwszych startach Miedziu zrobi: 2,1,2,2. W pozostałych 2 biegach spokojnie powinien zrobić 2 punkty. Póki co Miedziński radzi sobie najlepiej spośród całej drużyny na wyjazdach, począwszy od pierwszych kolejek zrobił: 7,10,10 i 11 punktów.
1. Jonsson, Miedziński, Zengota, King
6. F.Lindgren, Bjerre, Miedziński, King
9. Andersen, Miedziński, King, L.Lindgren
13. F.Lindgren, Miedziński, Zengota, Skórnicki
WybrzeżeGdańsk
Wysłany: 28-07-2009, 15:47
Grzegorz Walasek - Bjarne Pedersen
Walasek @1.85 tobet 4/10
Bardzo ważny mecz dla obu drużyn. W pierwszym spotkaniu w Vastervik padł wynik 54:42 dla gospodarzy, dzisiaj mam wrażenie, że rezultat może się odwrócić. Indianerna jest piekielnie mocna na własnym owalu, a i na wyjazdach jak pokazali ostatni w meczu z Dackarną potrafią wygrywać! Kręgosłup drużyny tworzą Pepe, Walasek i lekko odstający Holta. Walasek jest bardzo ważnym punktem drużyny, wystarczy spojrzeć na jego dorobki od początku sezonu na własnym torze: 12, 9, 11, 10, 14! Dzisiaj zobaczymy go standardowo w pierwszej lini z nowym kolegą - Magnusem Zorro Zoeterstroemem! To jest świetna informacja, gdyż jak wiemy Zorro to zawodnik kapitalnie jeżdżący parą! On jeździ dla drużyny i dzisiaj zapewne będzie starał się zatrzymywać rywali, by robić dobre przody dla siebie i kolegi. Z moich wyliczeń wyszło, iż po 4 startach Greg zrobi: 3,3,2,3!
Odnośnie Bjarne... duńczyk to zdecydowanie zawodnik własnego toru. Wyjazdy nie należą do jego specjalności. Chociaż nie jest najsłabszym wyjazdowym ogniewem swojej drużyny. Od początku sezonu jechał w 4 wyjazdowych meczach - 9, 9, 7, 10. Dzisiaj w pierwszej lini z Gapińskim. Zdecydowanie nie będzie miał łatwego zadania z kolektywem Indianerny. Dzisiaj wyliczłem następujący wynik po 4 biegach z jego udziałem (2,1,1,3):
Wysłany: 28-07-2009, 16:01
Jason Crump OVER 12.5 @2.10 tobet 4/10
Ciekawy kurs i ciekawą linię zaproponował tobet. Ja bez wahania korzystam z tego. Raz - Elit wygrają dzisiaj, bo wygrać muszą! Dwa - Crump zrobi 14-15 punktów (o ile nie przytrafi mu się żadne zło), bo nie ma nikogo kto zagroziłby mu w wygrywaniu biegów. W zasadzie w ekipie gospodarzy jedynie Hancock może coś ugrać. Jednak reszta nie ma najmniejszych szans na pokonanie fenomenalnie spisującego się Gingera. Crumpi wystartuje dzisiaj 5 razy, chyba, że coś nie pójdzie Vetlandzie i będą przegrywać z Rospiggarną, w co jednak nie wierzę.
3,3,3,2 - taki wynik wyszedł z moich obliczeń. W 14 biegu porażka uwzględniona, gdyż Greg jedzie z korzystniejszego toru i może to wykrozystać. W 16 biegu Ginger dorzuca dwa oczka i ma punktów 13. Z pewnością taki kurs warty ryzyka!
WybrzeżeGdańsk
Wysłany: 29-07-2009, 15:16
Jason Crump OVER 12.5 @1.80 tobet 5/10
Bliźniaczy typ wczorajszczego picku. Wczoraj Ginger zrobił wynik na styku, przypominam 13 punktów. Dzisiaj myślę, że będzie jeszcze lepiej i Crump w 5 startach zrobi 14 punktów! Można mówić o jakimś zmęczeniu wczorajszym spotkaniem, myślę jednak, że Jason to wielki profesjonalista i specjalnie zmęczenia nie odczuwa. Dzisiaj standardowo startować będzie z 3 lini, obok niego jeździć będą Alden czy Gomólski, dopiero w drugiej fazie meczu obok jego pojedzie Richardson. Rutynowo przeliczałem moje propozycje na dzisiejszy dorobek Crumpa i wyszło:
3,3,3,3 - 12 pkt + ewentualne 1,2,3 punkty w biegu nominowanym, stawiam na 2 miejsce i 14 punktów w kieszeni Elit. Cztery zwycięstwa w 4 biegach - proste? Myślę, że da rade spokojnie. Nie za bardzo wiem kto mógłby dzisiaj przeszkadzać profesorowi, może Lindbeack, może Jaguś. W każdym razie liczę Gingerowi kompletu dzisiaj.
WybrzeżeGdańsk
Wysłany: 04-08-2009, 15:50
K.Kasprzak (-1.5) - W.Jaguś
KK @1.70 tobet 6/10
Na dzień dzisiejszy KK jest o wiele mocniejszy aniżeli filigranowy Wiechu. Obaj pojadą drugie spotkanie w barwach nowego klubu, gdyż jak pamiętamy ich pierwotny klub - Smederny zbankrutował. Krzychu trafił do Norrkoeping, zaś Wiechu do Motali. W swoim pierwszym meczu Kasprzak zrobił świetny wynik na jakże gorącym terenie w Malilli, wykręcił 10 punktów i był jednym z autorów sukcesu nad pretendentem do tytułu. Wiesiek natomiast zrobił zaledwie 5 punktów w przegranym meczu z Elit. Obaj w I kolejce za czasów Smederny jechali na obecnym torze, wówczas wspólnymi siłami wygrali ten mecz, wtedy KK zrobił na torze, na którym dzisiaj będą się ścigać 9 punktów, natomiast Jaguś 5. Kwestia dnia? A może lepszego dopasowania? Czy może lepiej tor w Norrkoeping leży młodszemu Polakowi? Zobaczymy dzisiaj. Odnośnie ustawienia. Jaguś jedzie z jedynką w parze z mocnym w Skandynawii Dobruckim, mam wrażenie, że ciężar zdobywania punktów weźmie na siebie właśnie Rafał, a Jaguś będzie trochę cieniem. Krzysiek z kolei pojedzie w parze z linią rezerwowych, w tym przypadku duetem Woffinden - Nilsson. Ma zdecydowanie korzystniejsze ustawienia pól aniżeli Jaguś. Dodatkowo KK pojedzie dzisiaj 6 razy (przynajmniej), gdyż pod nieobecność Shieldsa stosowana jest RR. Tak to sobie wyliczyłem:
KK: 1, 3, 3, 2, 1 i 1 w nominowanym = 11 pkt
Jaguś: 0, 2, 1, 3 i 2 w nominowanym = 8 pkt
WybrzeżeGdańsk
Wysłany: 04-08-2009, 16:17
Chris Harris OVER 7.5 @1.57 tobet 6/10
Chrisowi wiele dały starty w Elitenserien. Zresztą wystarczy spojrzeć w jego wyniki, oczywiście zdarzały się załamania formy, jednak ostatnie wyniki wskazują jego wysoką formę. Dzisiaj pojedzie w parze z PUKiem Iversenem. Jego występ i dorobek punktowy to spora niewiadoma, gdyż Kristian może zrobić 12 punktów, ale równie dobrze 3... Lubię grać Bombera, gdyż to jeden z największych walczaków w światku żużlowym. Moim zdaniem Chris będzie woził osłabione gwiazdeczki z Dackarny. Tak wygląda moja punktacja:
Wysłany: 04-08-2009, 16:27
Vargarna - Piraterna
Varg @1.55 bwin 5/10
Ciekawie zapowiada się 14 kolejka w Szwecji. Teoretycznie tylko najsłabiej zapowiada się spotkanie w Norrkoeping, gdzie gospodarze podejmą gości z Motali. Vargarna ostatnio ma kapitalną passę, tym samym pomogło to wspiąć się z ogona ligi i z dorobkiem 13 oczek zatrzymać się na 5 miejscu, wyprzedzając samo Lejonen! Piraci natomiast w odróżnieniu mają mały dołek, zajmują przedostatnie miejsce z 5 punktami na końcie. Gospodarze ostatnio wygrywali na dwóch bardzo gorących terenach, najpierw w Malilli, a następnie na owalu Rosspigarny. Myślę, że to doda im skrzydeł i dzisiaj łatwo odprawią Piratów z kwitkiem. Piraci z kolei nie wygrali od 5 kolejek! Wątpię by dzisiaj przyszedł moment przełamania. Jakie atuty gospodarzy, z pewnością tor i kolektyw. Jest Miedziński, jest Kasprzak, jest uzupełniająca się dwójka Nicholls - Sqóra i mocny junior Woffinden. Nie zobaczymy dzisiaj jednego z liderów - Shieldsa, w jego miejsce RR, więc wiele nie powinni stracić na jego absencji. Goście na papierze wyglądają bardzo mocno. Skład oparty na szwedach: Lindbeacku, JD, Nermarku uzupełniają Polacy - Jaguś, Dobrucki i Kościecha. Jaguś ogólnie bez formy, Dobrucki w kratkę, podobnie Kostek. Szwedzi ... Nermark po kontuzji nie jeździ już tak dobrze, Lidbeack i JD raczej się uzuepłniają. Mój typ: 54:42.
WybrzeżeGdańsk