Chyba bet365 trochę przesadziło z kursikiem na mistrzów Szwecji. Trzon drużyny to dream team... Nicki Pedersen, Leigh Adams, Davey Watt i Chris Holder! W czwórkę są w stanie zdobyć koło 45 punktów! Więc pozostałym (Suchecki czy juniorzy na czele z Klingiem) pozostaje dorzucić swoje grosiki. To pierwszy mecz i na dorbą sprawę wszystko może się zdarzyć, dlatego też uważałbym ze stawką. Piraci to raczej średniak w Elitenserien. Nie powinni odegrać istotniejszej roli w walce o mistrzostwo. Jest Emil, który moim zdaniem z biegu na bieg będzie kreował się na lidera drużyny. Myślę, że dzisiaj dobrze pojadą jedynie szwedzi - Lindbeack i Davidsson. Szwedzi u siebie są mocni. A Polacy... Dobrucki, Baliński i Kościecha... hmm dla mnie Dobrucki i Kostek to porażka w tym sezonie, Baliński niewiadoma, być może odrodzą się w kraju Trzech Koron. Ja jednak bym na nich nie liczył. Moim zdaniem inaugracyjną pulę zgarną goście, wygrają 6 punktami.
_________________ Veni Vidi Vici Dumni po zwycięstwie, Wierni po porażce
WybrzeżeGdańsk
Wiek: 22 Nr Użytkownika: 438 Dołączył: 09 Maj 2007 Posty: 1922 Skąd: Gdańsk
Status: Offline
Wysłany: 28-04-2009, 17:28
Indianerna - Rospiggarna @1.40 bet365 7/10
Indianie mają bardzo ciekawy (spolszczony) skład. Ciężko wskazać lidera ekipy, myślę, że ich wielkim atutem jest kolektyw. Holta, Walasek, Protasiewicz, Ferjan, Monberg czy rewelacyjny młodzian - Simon Gustafsson. Do tego atut własnego toru i przygotwanego pod niego sprzętu. Na przeciwko drużyna Rospiggarny, której kadra kompletnie nie przypadła mi do gustu. Niby mają Herbiego, jednak Yankees póki co nie jest w rewelacyjnej formie, jest Kołodziej - tutaj zagadka trochę, ja osobiście myślę, że dzisiaj zanotuje dobry występ. I trzeci zawodnik to Ryan Sullivan - jest w dobrej formie. Także wygląda na walkę 4-5 zawodników gospodarzy z 3 gości. Nie liczę Maćka Janowskiego czy old boya Henke Gustafssona bo to totalna porażka. Buki powinny wystawić linię na Maćka o/u 3.5 ... Jak dla mnie pewne 10 punktowe zwycięstwo Indiańców.
WybrzeżeGdańsk
Wysłany: 28-04-2009, 18:00
Emil Sajfutidinov - Nicki Pedersen
Pedersen -2.5 bet365 4/10 bet365 @1.50
Początkowo chciałem grać hc +4 na Emila, dość rozbierzne hc zaproponowały buki. Jednak po głębszym zastanowieniu doszedłem do wniosku, że Nicki to jednak Nicki. Emil startuje w barwach Piratów po raz pierwszy i ma kardynalnie ciężkich rywali, począwszy na wspomnianym duńczyku, po Watta i Holdera, a skończywszy na ... Adamsie. Naprawdę ciężko będzie mu wygrywać dzisiaj. Pedersena stać dzisiaj nawet na 13-14 punktów, choć jak wiemy zdecydowanie brakuje mu startów. Lubi Elitenserien podobnie jak Polską Ekstraligę. Tutaj rywalizacja stoi na bardzo wysokim poziomie. Pytanie jak po sobotnim sukcesie będzie zachowywał się Emil? Sodówka odbiła? Wątpie, ale w niedzielnym memoriale zaprezentował się kompromitująco. Rosjanin z polskim paszportem to świeżynka na szwedzkich torach, to dopiero 3 sezon spędzony na skandynawskich torach. Myślę, że Nicki powinien spokojnie zdobyć 3 punkty więcej od Emila.
WybrzeżeGdańsk
Wysłany: 05-05-2009, 16:19
P.Protasiewicz - P.Świderski
Protasiewicz -1.5 @1.55 6/10 tobet
Pepe jest w zjawiskowej formie, widać, że na świeżości Polak potrafi wygrywać z każdym i wszędzie, do tego jest niesamowicie szybki i sprytny. W pierwszym meczu w swoich szwedzkich klubowych barwach - Indianerny, on i jego kadrowi koledzy (Holta i Walasek) rozbili wręcz na własnych śmieciach Rosppigarne na czele z Herbie'im różnicą aż 22 oczek! Sam Protas dowiózł do mety 12 punktów (3,2,3,2,2). Warto zobaczyć jego indywidualne krajowe starty czy też przywódczą postawę w Falubazie. Forma jest - to najważniejsze i co istotne jest stabilna, w tym sezonie nie schodzi poniżej pewnej normy. I dzisiaj w wyjazdowej potyczce z Lejonen (osłabionej brakiem N.Pedersena) jest w stanie zrobić 11-12 punktów. Bo na dobrą sprawę głównym rywalem będzie Adams. Starty Holdera, Jędrzejaka, Watta i właśnie Świderskiego to ogromna niewiadoma. Jędrzejak i Świder wystartują pierwszy raz w tym sezonie w Elitenserien. Poza tym forma Świdera nie jest najlepsza. W Unii startuje bardzo dobrze, ale Jaskółki są bezkonkurencyjni. W Anglii jeździ grubo poniżej oczekiwać. Jak będzie w Szwecji? Myślę, że trochę offside'owo - mój typ 7 punktów.
WybrzeżeGdańsk
Wysłany: 05-05-2009, 16:41
Fredrik Lindgren OVER 10.5 @1.50 unibet 6/10
Ostatnio szwed daje grubo zarobić. Nie będę się w kółko powtarzał o formie Fredrika. Ostatnio w moich typach jego nazwisko jest chyba najczęściej wymieniane i chwalone. Zresztą zdecydowanie na takie opinie sobie zasłużył, bo najzwyklej jego jazda umila. Dzisiaj będzie to jego pierwszy start na swoim stadionie w Dackarnie, kocha tutaj startować. Jeśli dobrze pójdzie to jego drużyna powinna spokojnie wygrać z Piratami, bowiem Dackarna jak co roku dysponuje niesamowicie wyrównanym i mocnym składem na czele ze skandynawami: Jonssonem, Andersenem, Karlssonem i właśnie Lindgrenem. Napewno ktoś z tej czwórki pojedzie dzisiaj słabiej, ja upatrywałbym kogoś z dwójki Hans-Peter. Nie mniej jednak reasumując - szybki Lidngren powinien dzisiaj przywieźć 12 punktów!
WybrzeżeGdańsk
Wysłany: 05-05-2009, 17:00
A.Miedziński - J.Kołodziej @2.30 tobet 2/10
Ciekawą parę dobrali bukmacherzy, jednak czy się na niej za mocno nie przejadą? Są w zasadzie 4 atuty przemawiające na rzecz Janusza. Otóż:
- Adrian jedzie pierwszy raz w Szwecji w tym sezonie.
- Janusz pojedzie zapewne 6 krotnie dzisiaj (4 standard, 1 rezerwa taktyczna, 1 14/15)
- Kołodziejowi powinno się łatwiej walczyć z "angielską" drużyną na szwedzkim torze, aniżeli Miedzińskiemu z Hancockiem, Gjedde czy Sullivanem.
- Kołodziej będzie chciał się zrehabilitować za makabrycznie słaby występ przed tygodniem, gdzie zgromadził ... 4 punkty.
Kołodziej powinien wyjechać na tor w Norrkoeping 6 razy i w tych 6 razach zdobyć przyzwoitą sumę. Mój typ: Miedziński 7 - Kołodziej 9
WybrzeżeGdańsk
Ostatnio zmieniony przez majkello 06-05-2009, 17:48, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 05-05-2009, 17:36
J.Davidsson OVER 7 bet365 3/10 @2.20
Przed dzisiejszą inaugracją na torze w Mallili wielu zastanawia się jak pojadą pretendenci do tytułu? Zaczną z wysokiego C? A może goście sprawią niemiłą niespodziankę? Pierwszy mecz zawsze jest małą zagadką. Jeśli jednak Piraci chcą dzisiaj wygrać na torze Dacarny, muszą stworzyć kolektyw, tak jak to było w ostatnim zwycięstwie. A cały wózek musi pociągnąc dwóch szwedów: Davidsson i Lindbeack. Obaj kiepsko spisują się w Polsce. Jonas w kratkę startuje na Wyspach, ale w Ojczyźnie czuje się wyśmienicie (w pierwszym meczu 12 punktów). Pewnego rodzaju fenomen. Dzisiaj stanie przed arcytrudnym zadaniem. Andersen, Jonsson, Karlsson i Lindgren - z nimi trzeba walczyć. Z drugiej strony oni znają się na wylot, więc jest to napewno atut. Nie chcę mi się wierzyć, że dzisiaj padnie tutaj jakiś kosmiczny pogrom, myślę, że Dackarna wygra maksymalnie 10 oczkami, więc ktoś u Piratów musi zrobić te ponad 40 punktów. Jeśli przewaga będzie duża, zapewne goście zdecydują się na zmianę taktyczną, być może wówczas na tor Davidsson wyjedzie 6 razy. Mój typ: 9-10 punktów.
WybrzeżeGdańsk
Wysłany: 06-05-2009, 17:45
Vargarna - Rospiggarna (+6.5) @1.80 9/10 tobet
Spotkanie przełożone z wczoraj na dzisiaj z powodu złych warunków atmosferycznych. Pytanie czy dzisiaj pogoda będzie lepsza? Ja w trochę powątpiewam, patrząc na prognozę - nadal ma padać, ale zobaczymy. Nie wiem czy buki nie zauważyły, czy poprostu tak oszacowały siłę Rosspigarny, że dały stosunkowo niskie hc. Wczoraj jeszcze miał jechac jeden z trójki asów gości - Ryan Sullivan, ale nie pojedzie (wybity bark), w jego miejsce ujrzymy Macieja Janowskiego, więc niedoświadczonego zawodnika, któremu ciężko będzie cokolwiek ukłuć w Szwecji. Więc trochę nie rozumiem polityki buków, ale coż korzystajmy. Gwardia Angoli (Nicholls, Screen, Shields, Woffinden), Miedziński, Skórnicki kontra Hancock, Gjedde i Kołodziej. Wątpie, iż cokolwiek zdziała dziadek Gustafsson, wspomniany Janowski czy Messingowie. Do tego Vargarna nie może pozwolić sobie na drugą porażkę u siebie! Zapowiada się pogrom... stawiam 57:39.
WybrzeżeGdańsk
Wysłany: 12-05-2009, 17:24
Smederna - Vastervik @1.57 7/10 bet365
Widzę, że bet365 trochę przyspało z kursem. Dzisiaj jak wiadomo gospodarze wyjadą na tor poważnie osłabienie, bowiem pojadą bez swojego polskiego lidera - Wiesia Jagusia. W jego miejsce jako rezerwowy pojedzie dużo słabysz Buczkowski. Póki co Smederna ma 2 punkty po jednej wygranej w I kolejce nad Vargarną. Pytanie kto dzisiaj ma robić punkty dla gospodarzy? Ja widzę tylko jedną postać - Mikael Max. Kasprzak, Batchelor, King i Zorro zapewne w czwórkę zrobią te 25-26. Max dorzuci z 12-13. Buczkowskie wątpie by dzisiaj grubo punktował, ale pewnie zrobi z 6-7 punktów. I to na tyle. Razem daje około 42-43 punktów. U gości nieciekawie, przegrali pierwszy mecz 18 punktami, w drugiej kolejce pauzowali. Dzisiaj ważne punkty gości: Gollob + Bjarne + Iversen! Do tego Harris jako rezerwowy i braci Lagutowie! Bardzo wyrównana paczka. Powinni w końcu wygrać pierwsze spotkanie. Gospodarze bez Jagusia tracą wielką siłę, a zarazem te 10 punktów. Mój typ: 43-50
WybrzeżeGdańsk
Wysłany: 12-05-2009, 17:39
Indianerna - Dackarna @1.50 expekt 6/10
Kolejna "dwójka" w III kolejce. Tym razem padło na pretendenta do tytułu - drużynę z Maillili. Dysponują niebywale równym i mocnym składem. Fenomenalny ostatnio Lindgren, równy i mocny Jonsson, przeżywający drugą młodość Karlsson i chyba najsłabszy punkt w Dackarnie wśród liderów - Hans Andersen. Ta czwórka śmiało może dzisiaj zrobić 42-43 punkty. Reszta czyli 7-8 punktów dorzucić muszą: Zengota, L.Lidngren i Vissing. Jak najbardziej do zrobienia. Goście póki co mają jeden mecz za sobą - zwycięzki. Gospodarze po jednym zwycięstwie i porażce. Spore braki kadrowe dzisiaj wśród Indianerny. Zabraknie utalentowanego Simona Gustafssona. Pojadą słabi i niepewni Gafurov i Hafenbrock. Punkty pozostaje robić polskiemu trio: Protasiewicz, Walasek, Holta. Myślę, że jeden nawali i goście wywiozą 2 punkty. Mój typ: 42-52.
WybrzeżeGdańsk
Ostatnio zmieniony przez majkello 12-05-2009, 17:40, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 12-05-2009, 17:53
L.Richardson - R.Dobrucki @1.75 tobet 5/10
Anglik od początku sezonu radzi sobie bardzo dobrze w Szwecji. Zdobył odpowiednio 10 i 12 punktów, co stawia go obok Crumpa i Hampela - liderem drużyny Vetlanda. Dzisiaj myślę, że gospodarze powinny wygrać w granicach 15 punktów, czyli 55 punktów Elit powinna zdobyć. Liczę na jedenastkę Lee. Pojedzie rutynowo w parze z Ljungiem. Rywale, z pewnością łatwiejsi dla niego, niż dla Rafała. Brak Emila, w jego miejsce przesłaby Okoniewski, Lindbeack nieobliczalny, podobnie Baliński i Davidsson. Na końcu będący w świetnej dyspozycji Nermark. Mój typ: 11 Richardsson - 8 Dobrucki.
WybrzeżeGdańsk
Wysłany: 19-05-2009, 16:25
Scott Nicholls UNDER 9.5 @1.80 7/10 tobet
S.Nicholls - F.Lindgren (-1) @1.60 6/10 tobet
Myślę, że grubo przecenili Scotty'ego przed dzisiejszym arcytrudnym spotkaniem jego drużyny z Noerkoeping. Pojadą dzisiaj z ekipą walczącą bez wątpienia o tytuł, mają zdecydowanie silniejszą paczkę od Vargarny, nie wiem czy nie najsilniejszą w lidze. Wystarczy wymienić: Karlsson, Zengota, Bjerre, F.Lindgren, Jonsson, L.Lindgren czy Schlein. W tym przypadku mizernie wypada drużyna gospodarzy. Odnośnie pierwszego typu. Anglik przeciętnie spisał sie w dwóch pierwszych meczach (7 i 8 pkt w 5 startach), a jechał ze słabszymi drużynami od Dackarny. Nie bardzo wiem z kim on niby ma zdobyć te 10 pkt? Bo z wymienionych wyżej to chyba jedynie z młodymi: Zengotą i Ludvigiem Lindgrenem. Myślę, że dzisiaj za dużo nie zarobi mamony, a jego licznik punktowy zamknie się na 6 oczkach. Drugi typ... Tutaj bardziej liczę na nawalenie Scottiego. Chociaż w jakiej formie jest Freddy każdy wie. Słabo przed tygodniem pojechał dla barw Malilli (7 pkt), 2 tygodnie temu było zdecydowanie lepiej - 13. Dzisiaj myślę, że spokojnie powinien radzić sobie z takimi zawodnikami jak wspomniany Nicholls czy też Kennett, Miedziński, Sqóra, Screen czy Shields.
WybrzeżeGdańsk
Wysłany: 19-05-2009, 16:43
G.Laguta -3.5 - J.B.Monberg @1.45 tobet 7/10
Szkoda, że taki mizerny kurs wystawił tobet, ale myślę, że warto. Dlaczego Laguta w swoim dorobku dzisiaj będzie miał przynajmniej 4 pkt więcej od duńczyka?
- Laguta prezentuje niezłą formę w Szwecji, czego nie można powiedzieć o Monbergu, który dowoził dwukrotnie po 2 pkt.
- Łotysz pojedzie na własnym torze, na którym pewnie nie raz już trenował, a to spory atut.
- Zdecydowanie to Grigorij ma łatiwejszych rywali do zdobywania punktów ( Hefenbrock, Ferjan czy wspomniany Monberg), a na pewno w parze z Iversenem powalczą i z trio Polaków (Holta, Walasek i Pepe). Monberg ma ciężki orzech do zgryzienia: B.Pedersen, Harris, Iversen, Gollob, Laguta, Aspegen czy Doolan.
Moim skromnym zdaniem uważam, że Monberg zrobi max 2 pkt (powtórka z rozrywki). Odnośnie Laguty - tutaj też skłaniałbym się ku ósemeczce.
WybrzeżeGdańsk
Wysłany: 19-05-2009, 17:17
Nicki Pedersen UNDER 13.5 @1.80 tobet 4/10
Duńczyk to nie jest już ten Wielki Mistrz, dominator z przed roku. Dlaczego? Odpowiedź jest banalnie prosta, po prostu nie ma już tak rewelacyjnego sprzętu, a dwa to sama forma, zauważyłem, że niemoc silników próbuje często nadrabiać takimi hakami z łokci, przy czym najczęściej fauluje. Poważnie rzecz ujmując to nie jest już ten Nicki, a i sędziowie na całym świecie przestali się go bać i coraz częściej wykluczają go za bezpardonowe ataki. Linia 14 punktów jest bardzo wysoka, a wątpie, że Mistrzu dzisiaj zdoła ją przebić. W zasadzie rywale nie najsilniejsi, ale defekt albo wykluczenie całkiem możliwe, myślę, że zdobędzie jakieś 13 pkt w 5 startach.
WybrzeżeGdańsk