Wiek: 25 Nr Użytkownika: 487 Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 1231
Status: Offline
Wysłany: 10-11-2008, 12:03 Biathlon 2009/2010
BIATHLONOWY PUCHAR ŚWIATA
Juz dzieli nas niewiele od poczatku kolejnego sezonu biathlonowego moim zdaniem najpiekniejszej dyscypliny zimowej.Poprzedni sezon obfitowal w wiele niesamowitych zawodow i ten pewnie przyniesie nam to samo.Do zawodow wracaja bardzo dobre zawodniczki rosyjskie Zajceva i Pyleva (Miedwiedcewa)Kadra rosyjscka mezczyzn jak i kobiet prezentuje sie bardzo solidnie Napewno od poczatku sezonu beda oni skuteczni jak co roku Rosjanki moga wygrac kilka sztafet w tym sezonie Kadra mezczyzn takze solidna ale maja troche lepszych przeciwnikow w postaci Niemcow ktorzy moim zdaniem na poczatku sezonu nie beda sie liczyc.Ich przygotowania do sezonu przebiegaja bardzo niespokojnie Jest konflikt na lini zawodnicy trener ktory juz zapowiedzialodejscie po sezonie.Jak co roku glownym kandydatem do triumfu w pucharze swiata bedzie Ole Einar Bjoerndalen ktory mimo wieku potrafi sie przygotowac fantastycznie dosezonu.W druzynie norweskiej nie zobaczy juz Andresena ktory potrafikl nie trafic na strzelnica ani razu Nie zobaczymy raczej takze Larsa Bergera -strusia pedziwiatra ktory jest w kadrze B Moim zdaniem wazna role w tym sezonie odegra Emil Svendsen Mlody bardzo utalentowany Norweg ktory juz potrafi wygrywac z najlepszymi Moze nie wygra calego pucharu swiata ale kilku niespodzianek z jego strony mozemy sie spodziewac.Jesli chodzi o kadre niemiecka na poczatku sezonu nie spodziewam sie wybuchu formy Co roku jest tak ze oni troszke pozniej wchodza w sezon Tak srednio na 3 zawody sa w formie i raczej to sie nie zmieni. U kobiet jesli Neuner- chce walczyc o obrone tytulu z przed roku musi zaczac od poczatku dobrze sezon Jej najwiekszymi rywalkami beda jej koleznki z reprezentacji tzn Wilhelm Henkel i rosjanka Jurieva francuzka Bailly choc a ostatnio nie wytrzymuje trudow calego sezonu zazwyczaj Wazna informacja nadeszla niedawno z obozu norweskiego mianowicie na ostatnim wysokogorskim zgrupowaniu przyplatal sie jakis wirus zoładkowy ktory na kilka dni wykluczl z treningow niektorych zawodnikow Jak wiemy jesli ktos w okresie
przygotowawczym jest kontuzjowany nie wrozy to najlepiej i moze nie zdarzyc na poczatek z forma Jesli mialbym na poczatek sezonu cos prognozowac to uwazam ze pierwszy zawody wygraja zdecydowanie rosjanie i rosjanki Co do kadry POLSKI to jedynanasza nadzieja na dobre wystepy jest Tomasz Sikora ktory na ten sezon zmienia firme ktora bedzie go wyposazac w sprzet sportowy Reszta naszej kadry to powiedzmy szczerze raczej pionki jedynie moze cos Pływaczyk pokazac ale z jego bieganiem bylo slabiutko a wiec liczyc moze sie tylko w biegach indywidualnych lub poscigowych choc wieksze szanse daje mu w tym pierwszym Co do kobiet to nie wierze jako w nasza Gwizdon czy Pałke one sa zawodniczkami jednych zawodow nie bede bardzo zdziwiony jak ktoras z nich zajmie jakies miejsce na podium ale to bedzie wybryk jednorazowy
klasyfikacja poprzedniego sezonu
Meżczyzni top 6
Ole Einar Bjoerndalen 869 pkt.
Rosja Dmitrij Jaroszenko 696 pkt.
Norwegia Emil Hegle Svendsen 687 pkt.
Niemcy Michael Greis 596 pkt.
Rosja Iwan Czerezow 573 pkt.
Szwecja Björn Ferry 568 pkt
kobiety top 6
Magdalena Neuner 833 pkt.
Francja Sandrine Bailly 830 pkt.
Niemcy Andrea Henkel 795 pkt.
Niemcy Kati Wilhelm 762 pkt.
Niemcy Martina Glagow 686 pkt.
Rosja Ekaterina Jurjewa 671 pkt
Wysłany: 15-11-2008, 17:29
W corocznych zawodach otwierających sezon sportów zimowych w Norwegii najlepsi okazali się reprezentanci gospodarzy. W Beitostolen triumfowali Frode Andresen oraz Tora Berger.
Wśród panów na starcie zabrakło Ole Einara Bjoerndalena i Emila Hegle Svendsena - obaj narzekają na zdrowie. Pod ich nieobecność o zwycięstwo na trasie sprintu pokusił się trenujący poza kadrą Frode Andresen. 35-letni były mistrz świata na strzelnicy pomylił się tylko raz i o 25 sekund wyprzedził legitymującego się drugim czasem Ronnego Hafsasa. Na trzecim stopniu podium stanął Szwajcar Thomas Frei. Słabo wypadli Francuzi, lecz najbardziej zawiódł Halvard Hanevold. Nestor norweskiej rodziny biathlonowej trafiał w co drugi krążek i ukończył zawody na odległej siedemnastej lokacie.
1. Frode Andresen NOR 1 28:01.9
2. Ronny Hafsas NOR 2 +25.1
3. Thomas Frei SUI 1 +43.0
4. Alexander Os NOR 4 +52.0
5. Matthias Simmen SUI 2 +58.1
6. Vincent Defrasne FRA 2 +1:06.6
7. Stian Eckhoff NOR 3 +1:16.2
8. Dag Erik Kokkin NOR 1 +1:38.1
W rywalizacji kobiet równych sobie nie miała bezbłędna na strzelnicy Tora Berger, która pokonała Solveig Rogstad i Sandrine Bailly. Cała trójka zawodniczek pobiegła w podobnym tempie, a o podziale miejsc zadecydowała dyspozycja na strzelnicy. Na szczególną uwagę zasługuje występ Elisy Ringen. Norweska biathlonistka, która za niecały tydzien obchodzić będzie 19. urodziny furorę zrobiła podczas tegorocznych Mistrzostw Świata Juniorów skąd wróciła z trzema medalami. Dziś Ringen w rywalizacji ze starszymi i bardziej obieganymi zawodniczkami zajęła piąte miejsce i nie jest bez szans na podium w jutrzejszym biegu na dochodzenie.
1. Tora Berger NOR 0 21:36.3
2. Solveig Rogstad NOR 1 +28.2
3. Sandrine Bailly FRA 2 +1:06.6
4. Ann Kristin Flatland NOR 3 +1:22.6
5. Elise Ringen NOR 2 +1:29.6
6. Sylvie Becaert FRA 2 +1:33.0
7. Kari Eie Henneseid NOR 3 +1:45.6
8. Marie Laure Brunet FRA 2 +1:52.6
Wysłany: 01-12-2008, 19:44
Dzis pozwolilem sobie napisac do samego Tomasza Sikory moze wkleje te meile
Witam Panie Tomku
Gratuluje wystepow w poprzednim sezonie dostarczaly nam naprawde wielu wrazen Ogladajac Pana na ekranach eurosportu z odpowiednim komentarzem redaktorow to sama przyjemnosc To słynne rach ciach ciach czasem sprawialo ze lezka w oku sie krecila Nie przedluzajac widac ze jest Pan w dobrej formie biegowej od poczatku sezonu a moje pytanie brzmi jak jest ze strzelaniem bo nie ukrywam z zajmuje sie bukmacherka i bylaby wazna informacja Cóż moge tylko zyczyc zdrowia szczescia na strzelnicy i pomyslnosci w zyciu codziennym pozdrawiam czuczu
p.Tomek odpowiada
Witam.
Bardzo ciezko jest mi odpowiedziec na to pytanie poniewaz nie bralem w tym roku udzialu w zadnych powazniejszych testach do tego dochodzi sztuczne oswietlenie ktorego bardzo nie lubie wiec dla mnie rowniez jest to niewiadoma.
Pozdrawiam z Ostersund.
takze sam Tomek nie jest pewny tego co zrobi na strzelnicy ja mam przeczucie ze mimo biegu braknie na strzelnicy
Wysłany: 03-12-2008, 07:51
czas zaczal sezon tej pieknej dyscypliny jaka jest biathlon dzis 1715 eurosport bieg indywidualny
Frode Andresen - Bjørn Ferry 2 1,55 expkt 4/10
Mimi ze to pierwsz bieg ja juz wchodze do gry bazujac na wiedzy z poprzedniego sezonu i przedsezonowych wystepach Frode. Norweg to zawodnik chyba najlepszy biegacz wsrod biathlonistow ale jesli chodzi o strzelanie ... to nie jego dzialka Tym bardziejj ze dzis 4 strzelania i ni biegamu rund lecz dodawane sa minuty Co do Ferrego uwazam go za zawodnika solidnego lecz bez błysku Napewno nie stac go na zwyciestwo pucharu swiata lecz pojedyncze zawody owszem Dzis prorokuje kolo 5-6 pudeł frode co w zupełnosci wystarczy bo nie uwazam zeby szwed u siebie mial wieksze problemy ze strzelaniem. Organizatrzy szedzccy staraja sie zeby te zawody staly sie tak popularne jak rupholding i bjorn bierze udzial w reklamowaniu Østersund a wiemy co jest najlepsza reklama... dobry wystep na ktory licze
Ostatnio zmieniony przez czuczu1910 03-12-2008, 18:54, w całości zmieniany 1 raz
Nr Użytkownika: 720 Dołączył: 22 Sie 2007 Posty: 100 Skąd: Poznań
Wysłany: 03-12-2008, 16:16
Östersund - 20km Individual Pierwsze zawody w sezonie wreszcie startuje moja ulubiona dyscyplina zimowa podobnie jak u czuczu oby tomek był w 1-10 w pucharze świata.
Östersund - 20km Individual Krouglov vs Michal Slesingr typ 1 kurs 1,54 Bet365
Krótko analiza do tego zdarzenia pierwsze zawody to zawsze wielka niewiadomo to w jakiej jest dyspozycji czy to biegowej czy też na szczelni cy w tym roku sezon długi wiec zawodnicy mogli z rożnym naciarzeniem przygotowywać sie do początku sezonu ale ja jednak postaram sie juz coś ugrać na 1 zawodach zobaczmy co będzie .Rosjanin to bardzo solidny zawodnik z reguły nie schodzi poniżej pewnego poziomu nie ma raczej większych wpadek ale nie jest to typ zawodnika który często wygrywa ale w 1-10 z reguły udaje mu sie być dzisiaj jest jego korona konkurencja mim zdaniem bieg na 20 km z 4 szczelaniami za każde pudło karna minuta .Nikołaj gorzej sie z reguły spisuje w biegu szczególnie kiedy jest to dystans 20 km ale i miewa bieg na poziomie svendsena i ole einera wszystko zależy jak jest przygotowany do sezonu natomiast szczelnie to jest jego mocna strona i dzisiaj to zadecyduje o tym ze powinien być wysoko a kot wie może nawet wygra myl śle że 2 pudła będzie maił maksa choć ja licze że tylko 1 raz sie pomyli na szczelni cy .Trochę teraz o Czechu czech to zawodnik chimeryczny bardzo potrafi zaskoczyć wszystkich i być w 1-5 w zawodach a potem przez 5 zawodów być poza czołowa 30 ! z tego co mi sie kojarzy to michał slesing z reguly początek sezonu ma bardzo słaby.Czech z reguły biega na poziomie trochę gorszym od kruglowa i jest bardzo chimeryczny na szczelnicy potrafi mieć na 4 szczelania 20 szczelonych na 20 a nastpeny dzien miec 6 pudel wiec nigdy nie wiadomo ale jeśli mam wybierać miedzy Rosjaninem a czechem to zdecydowanie rusek wygrywa w tym pojedynku .
Nr Użytkownika: 720 Dołączył: 22 Sie 2007 Posty: 100 Skąd: Poznań
Wysłany: 03-12-2008, 16:31
Östersund - 20km Individual Maxim Tchoudov vs Dmitri Iarochenko typ 2 kurs 1,66 Bet365
Krótko na temat drugiego typu nie będę sie rozpisywał jak w 1 pojedynku bo za godzinek zawody a może ktoś skorzysta .Dima to zawodnik z czuba pucharu świata ostatnie 2 sezony w 1-5 w pucharze .Rosjanin bardzo dobrze spisuje sie na szczelnicy i bieg ma też na bardzo solidnym poziomie, nie traci dużo do bjerdarena czy tchudova myślę ze dima może mieć dziś 2 pudla maksymalnie 3 natomiast jego rodak max tchudov to biegacz jakich mało potrafi w sprincie mieć 4 pudła i być w 1-10 !! natamiast dzis nie ma sprintu na 10 km tylko bieg na 20 km z karnymi minutami i to dla Rosjanina może być przeszkoda nie do przeskoczenia jeśli nic sie nie zmieniło z poprzednim sezonem to rosjanin nadal będzie walił gdzie mu sie podoba myślę że 4 pudła to minimum dziś dla niego choć kto wie może mieć nawet dziś 5ablo 6 ja stawiam na zawodnika który raczej nie ma takich wahań formy dima vamos !!
Wiek: 24 Nr Użytkownika: 438 Dołączył: 09 Maj 2007 Posty: 1922 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 03-12-2008, 16:37
M.Tchoudov v T.Sikora
M.Tchoudov @1.60 GB 3/10
Pierwsze zawody jak chyba każdy wie często bywają mocno nieobliczalne, niosąc sporo niespodzianek. Krótko. Dlaczego Tchoudov? Rosjanin świetnie biega, jest mocniejszy od polaka. Strzelanie wygląda raczej na podobnym poziomie, jak wiadomo shooting dzisiaj będzie priorytetem w walce o inaugracyjny sukces (każde pudło to minuta karna). Przed dzisiejszymi zawodami już przeczytałem, że Tomek jest świetnie przygotowany, że być może celuje w najwyższe cele... Coś mi to przypomina (czy. Adam Małysz). Oczywiście mam cały czas optymistyczną myśl odnośnie przyszłości obu polaków, ale chyba już trochę wiek przeszkadza. Moim zdaniem Sikora trochę się spali w Oestersund.
_________________ Veni Vidi Vici Dumni po zwycięstwie, Wierni po porażce
WybrzeżeGdańsk
Wysłany: 04-12-2008, 08:09
Kati Wilhelm - Magdalena Gwizdon 1 1,50 nordicbet 4/10
Rodowlosa moze nie zawsze w tej dyscyplinie odnosila sukcesy ale to typ razej przeciwko naszej. Moze i Madzia lubi szwecje ale jej forma biegowa i strzelecka nie pozwoli na wysoka pozycje W zawodach przedsezonowych roznica w sprincie byla ... prawie 1,5 min to bardzo duzo Tam gdzie duzo strzalow nasza sobie nie radzi Jeszcze sprint jako tako ale w tej parze zwyciezy Kati
Wysłany: 05-12-2008, 18:45
Slesingr-Defrasne 1 2,00 4/10 bet365
Michal nie zachwycil w pierszym biegu ale tamten bieg nie jest jego ulubionym Popełnil 3 blledy na strzelnicy i wygral z Francuzem ktory takze mial 3 pudła Vincent biega coraz slabiej i dodatkowo czest myli sie na strzelnicy Przewiduje ze jesli nawe czech popelni 2 bledy na strzelnicy to wygra z francuzikiem
Ostatnio zmieniony przez czuczu1910 06-12-2008, 13:06, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 05-12-2008, 19:23
Sikora-Berger 1 1,50 8/10 bet24
No i pierwsza promocja od bet24 Tomek super pobiegl co do strzelanie to on nie lubi przy sztucznym swietle strzelac Polak jest w formie ma nowe narty nowy kombinezon i stara poczciwa lufe Lars to zawodnik ktory jesli ma odnosic sukcesy to wlasnie w sprincie lecz ja w niego nie wierze Berger popelni kilka pudel napewno a to wystarczy kurs zacheca ja to gram dosc grubo mimo poczatku sezonu
Ostatnio zmieniony przez czuczu1910 06-12-2008, 13:06, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 06-12-2008, 08:40
pregladajac oferte unibetu wpadlo w oko mi cos takiego
Makoveev, A 4,50
Hafsas, R 4,75
Mesotitich, D 4,75
Prokunin, A 4,75
Bergmann, C-J 5,75
De Lorenzi, C 6,75
Dla mnie faworytem jest Mesotitch Wiemy ze nie jest strzelcem wyborowym ale.. bieg ma niezly Z tych zawodnikow moga mu zagrozic Bergman lub Makoveev Dlaczego??? Hafsas walnie z 3-4 rundy mimo jego biegu nie bedzi mial dobrego wystepu napewno 9 pudel w poprzednim biegu to nie przypadek taka sama sytuacja jest z De Lorenzim Makoveev sporo odstaje biegowo i uwazam ze przy jednym pudle mniej i tak przegra co do bergmana ja zawsze go kojarze z wielkimi wpadkami na strzelnicy choc w biegu takze odstaje takze stawka moze niezbyt duza 3/10 ale uwazam warte zagrania
Wysłany: 06-12-2008, 13:24
Beck, M -Rogstad, S 1 1,75 4/10 unibet
Martina nic sie nie zmienila od poprzedniego sezonu czyli strzela bardzo dobrze i spokojnie sobie biegnie swoja droga moglaby troche popracowac nad tym elementem Rogstad to zawodniczka chimeryczna i nieobliczalna czasem potrafi strzelac na 0 a czasem popelnic duzo bledow zakladam ze dzis wlasnie bedzie tak to wygladalo czyli norwezka bedzie strzelac dlaeko obok tarczy Tak naprawde nie bedzie musial strzelac bardzo slabo bo beck bedzie miala gora 1 pudło Jesli chodzi o big to sa ona rowne 0,9 s
Ostatnio zmieniony przez czuczu1910 07-12-2008, 07:43, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 07-12-2008, 07:42
Michael Greis - Alexander Wolf 1 1,45 7/10 expekt
DZis pierwszy bieg poscigowy Moim faworytem bedzie Svendsen ktory powinien pokonac spokojnie wszystkich ale .. Greis to taki moj maly faworyt nawet do podium a napewno faworyt w tej parze Walka wrecz to specjalnosc miki GReis od poczatku bardzo odbrze biega i niezle strzela Wczoraj na drugim strzelaniu troszke noga powinela mu sie ale i tak wygral z wolfem ktory mial o jedno pudlo mniej Wolf to zawodnik ktory jest slaby psychicznie i lubi sie pospieszyc na strzelnicy co pokazal juz kilka razy w sztafecie zawalajac na mistrzostwach swiata medale Niemca Moj typ to zdecydowany win Mikiego
Ostatnio zmieniony przez czuczu1910 07-12-2008, 15:40, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 07-12-2008, 08:04
Emil Svendsen - Tomasz Sikora 1 1,45 7/10 expekt
Emil wczoraj pojkazal ze nadchodzi jego era Mimo mojej sympatii do Tomka naszego najlepszego biathlonisty stawiam przeciwko niemu Emil troszke lepszy biegacz to nie sa jakies duze roznice ale zawsze Co do Tomka chcialbym zeby wygral ale podium takze bedzie wspanialym wyczynem Jakos nie wierze w jakies wybitnie zle strzelanie svendsena mysle z under 3 wystarczy do zwyciestwa a Tomek niech nie sciaga sie zeSvendsenem tylko niech skupi sie na utrzymywaniu tej pozycji a moze mu sie to oplacic W bukmacherce nie ma sentymentow
Wysłany: 11-12-2008, 22:47
No i witamy w HOCHFILZEN w kolebce biathlonowego swiata
Tomasz Sikora - Ivan Tcherezov 1 1,60 expekt 6/10
Tomek pokazzal ze jest mocny i to nawet bardzo o nim nie bede pisal Co do ruska to jest on stabily na strzelnicy co pokazal w Szwecji ale jego bieg ozostawia wile do zyczenia Tomek jest w stanie odrobic 2 pudla a to naprawde duzo jak na sprint. Tcherezov bardziej lubi dlugie biegi i w poscigu moze powalczyc ale teraz daje mu koniec pierwszej poczatek drugiej dziesiatki a tomkowi top6
Ostatnio zmieniony przez czuczu1910 12-12-2008, 13:20, w całości zmieniany 1 raz